tisdag 26 januari 2010

Herrgårdskaka

Kärt barn har många namn heter det ju.. Den här kakan kallas även Forsbeckstårta, Midsommarkaka, Sverigekaka eller Svennekaka. God är den i vilket fall som helst.

Själva kakan

3 ägg
3 dl socker
3 dl mjöl
2 tsk bakpulver
1 dl vatten

Fyllning

125 g margarin
1 dl mjölk
3 msk vaniljsocker

Ugn: 200g

1. Vispa ägg och socker pösigt. Sikta ned mjölet och bakpulvret och blanda försiktigt.
2. Värm vattnet så det är fingervarmt. Blanda ner i smeten, och rör den slät.
3. Häll smeten i en smord och bröad rund form.
4. Grädde i nedre delen av ugnen i ca 30 min, känn med en sticka så att den är torr inuti. Låt kakan vila lite i formen innan du stjälper upp den på ett fat.
5. Gör fyllningen genom att smälta margarinet i en kastrull, tillsätt mjölken och sjud i nån minut, ta bort kastrullen från plattan och vispa sen ned vaniljsockret. Låt stå några minuter så det göddar ihop sig.
6. Dela kakan på mitten, alltså som en tårtbotten. Häll utfyllningen på delarna och lägg sen samman.

1 kommentar: